Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle?
Nem is gondolnád, de ez a burgonya még a cukorbetegség megelőzésében is segíthet és a szervezetben kialakuló stressz-szintet is csökkenti.
Mivel az édesburgonya nagyon sok, és sokféle értékes tápanyagot tartalmaz, így csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését a szervezetünkben.
Első körben egy leves receptjét olvashatod. Ezt a levest, kezdők is bátran elkészíthetik, hiszen nagyon egyszerű az elkészítése. Ráadásul egészséges alapanyagokból készül, így még akkor sincs gond, ha ügyelsz a vonalaidra.
A fahéjas – édesburgonyás pitétől sem kell tartanod. Ha van otthon konyhai mérleg, ha az alapanyagok frissek, akkor nincs mitől tartanod, hiszen nagyon egyszerűen elkészíthető ez a desszert, és iszonyatosan finom.
Petrezselymes- édesburgonya leves hozzávalói:
· ½ kg édesburgonya
· fél csokor petrezselyemzöld
· egy ujjnyi gyömbér
· 2,5 dl sovány tejszín
· 1,5 evőkanál barna rizsliszt
· 3 evőkanál olívaolaj
· ízlés szerint só
· 1 fej vöröshagyma
· 3 gerezd fokhagyma
Hogyan készítsd el?
Kockázd fel az édesburgonyát, mosd meg és aprítsd fel a petrezselyemzöldet, reszeld le a gyömbért. A hevített olajon párold meg a burgonyát, közben add hozzá a kétféle hagymát és a felaprított petrezselyem felét, és a gyömbért. Sózd meg. Amikor kész a burgonya, egy adagot vegyél ki belőle és tedd azt egy tálba. A többit öntsd fel vízzel és hagyd főni. Nem baj, ha szétfő a burgonya, hiszen botmixerrel úgyis pépesítve lesz.
Amikor elkészült a leves, add hozzá a tejszínben elkevert rizslisztet, amelyhez keverhetsz egy-két kanálnyi meleg levest is, mert így nem keletkeznek csomók a levesben. Kevergesd, majd mixeld össze az egészet. Végezetül add hozzá a félretett burgonyakockákat és szórd meg friss, felaprított petrezselyemmel.
Fahéjas – édesburgonyás pite hozzávalói:
A tészta hozzávalói:
· 15 dkg liszt (lehet 7,5 dkg zabpehelyliszt és 7,5 dkg teljes kiőrlésű, vagy bármilyen süteménykészítésre alkalmas egészséges liszt)
· 10 dkg vaj
· 1 tojás
· 2 evőkanál cukor (bármilyen egészséges cukor is jó)
· 1 csipet só
A krém hozzávalói:
· ½ kg édesburgonya
· 12 dkg vaj
· 14 dkg cukor (aki édesebben szereti, adhat még hozzá cukrot)
· 1,2 dl sovány tej
· 2 db tojás
· 1 vaníliarúd kikapart belseje
· fél-fél teáskanál szerecsendió és fahéj
Hogyan készítsd?
Első lépésként a tészta hozzávalóit gyúrd össze egy tálban. A lisztben morzsold el kézzel a vajat, majd keverd össze alaposan a többi hozzávalóval. Egy piteformába applikáld bele a tésztát és negyedóra alatt süsd azt meg.
A krém készítése következik, addig a pite ráér hűlni. Főzd meg az édesburgonyát. Mivel hűlnie is kell, így már a pitekészítés előtt tedd fel főni. Amikor a burgonya elkészült, pépesítsd. Egy tálban keverd össze a többi hozzávalót, azaz a vajat, a tojást, a cukrot, a tejet, a fűszereket és a vanília kikapart belsejét. Majd add hozzá a pépesített édesburgonyát. Töltsd meg ezzel a masszával a pitét, amelyet hanyag eleganciával tolj be a sütőbe. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd, legalább 45-50 percen keresztül. Amikor kihűlt, szórd meg fahéjas porcukorral.