Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle?

Az édesburgonya rendkívül ízletes és még egészséges is. Az édesburgonya nagyon sok béta-karotint tartalmaz, amely megakadályozza, hogy A - vitaminhiány alakuljon ki a szervezetünkben. Az A-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely többek között, a bőr és a szem egészségét biztosítja.
Az édesburgonya egészségesebb - Édesburgonya – Miért egészségesebb, mint a burgonya? Mit készíts belőle? -, mint a hagyományos burgonya.

Nem is gondolnád, de ez a burgonya még a cukorbetegség megelőzésében is segíthet és a szervezetben kialakuló stressz-szintet is csökkenti.

Mivel az édesburgonya nagyon sok, és sokféle értékes tápanyagot tartalmaz, így csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését a szervezetünkben.

Első körben egy leves receptjét olvashatod. Ezt a levest, kezdők is bátran elkészíthetik, hiszen nagyon egyszerű az elkészítése. Ráadásul egészséges alapanyagokból készül, így még akkor sincs gond, ha ügyelsz a vonalaidra.

A fahéjas – édesburgonyás pitétől sem kell tartanod. Ha van otthon konyhai mérleg, ha az alapanyagok frissek, akkor nincs mitől tartanod, hiszen nagyon egyszerűen elkészíthető ez a desszert, és iszonyatosan finom.

Petrezselymes- édesburgonya leves hozzávalói:

· ½ kg édesburgonya

· fél csokor petrezselyemzöld

· egy ujjnyi gyömbér

· 2,5 dl sovány tejszín

· 1,5 evőkanál barna rizsliszt

· 3 evőkanál olívaolaj

· ízlés szerint só

· 1 fej vöröshagyma

· 3 gerezd fokhagyma

Hogyan készítsd el?

Kockázd fel az édesburgonyát, mosd meg és aprítsd fel a petrezselyemzöldet, reszeld le a gyömbért. A hevített olajon párold meg a burgonyát, közben add hozzá a kétféle hagymát és a felaprított petrezselyem felét, és a gyömbért. Sózd meg. Amikor kész a burgonya, egy adagot vegyél ki belőle és tedd azt egy tálba. A többit öntsd fel vízzel és hagyd főni. Nem baj, ha szétfő a burgonya, hiszen botmixerrel úgyis pépesítve lesz.

Amikor elkészült a leves, add hozzá a tejszínben elkevert rizslisztet, amelyhez keverhetsz egy-két kanálnyi meleg levest is, mert így nem keletkeznek csomók a levesben. Kevergesd, majd mixeld össze az egészet. Végezetül add hozzá a félretett burgonyakockákat és szórd meg friss, felaprított petrezselyemmel.

Fahéjas – édesburgonyás pite hozzávalói:

A tészta hozzávalói:

· 15 dkg liszt (lehet 7,5 dkg zabpehelyliszt és 7,5 dkg teljes kiőrlésű, vagy bármilyen süteménykészítésre alkalmas egészséges liszt)

· 10 dkg vaj

· 1 tojás

· 2 evőkanál cukor (bármilyen egészséges cukor is jó)

· 1 csipet só

A krém hozzávalói:

· ½ kg édesburgonya

· 12 dkg vaj

· 14 dkg cukor (aki édesebben szereti, adhat még hozzá cukrot)

· 1,2 dl sovány tej

· 2 db tojás

· 1 vaníliarúd kikapart belseje

· fél-fél teáskanál szerecsendió és fahéj

Hogyan készítsd?

Első lépésként a tészta hozzávalóit gyúrd össze egy tálban. A lisztben morzsold el kézzel a vajat, majd keverd össze alaposan a többi hozzávalóval. Egy piteformába applikáld bele a tésztát és negyedóra alatt süsd azt meg.

A krém készítése következik, addig a pite ráér hűlni. Főzd meg az édesburgonyát. Mivel hűlnie is kell, így már a pitekészítés előtt tedd fel főni. Amikor a burgonya elkészült, pépesítsd. Egy tálban keverd össze a többi hozzávalót, azaz a vajat, a tojást, a cukrot, a tejet, a fűszereket és a vanília kikapart belsejét. Majd add hozzá a pépesített édesburgonyát. Töltsd meg ezzel a masszával a pitét, amelyet hanyag eleganciával tolj be a sütőbe. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd, legalább 45-50 percen keresztül. Amikor kihűlt, szórd meg fahéjas porcukorral.

Kapcsolódó cikkek

5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

5 ok, amiért gluténmentes gyorsételt választunk a főzőcskézés helyett

Vannak, akik szeretnek gluténmentes gyorsételeket fogyasztani, másokat kiráz a hideg a gyors kaja hallatán is.

Banánból - Könnyű, egyszerű banános desszertek – kezdőknek is – rengeteg desszert készíthető.

Könnyű, egyszerű banános desszertek – kezdőknek is

Banánból még kezdők is könnyen és egyszerűen készíthetnek desszertet. Nem bonyolult ezeket a desszerteket elkészíteni, ráadásul, a banán az egyik legédesebb gyümölcs, így számtalan édességet készíthetünk belőle.

Főzőtábor vegánoknak is

Főzőtábor vegánoknak is

Ki ne szeretné, ha gyermekéből talpraesett, magát minden helyzetben feltaláló, ötleteit megvalósító felnőtt válna?