Hogyan párosítsuk a bort az ételekkel
A Borkorzó tanácsai következnek.
Mint a legtöbb dolog esetében, a bor és az ételek párosításakor is számos szabályt kell szem előtt tartani. Először is, olyan bort kell inni, amelyet élvezünk. Így érvényesíted a régi "nem kell felhajtani, igyál" hozzáállást. Egyetlen ételt sem tett még tönkre egy rosszul megválasztott bor. Ezután megpróbálhatja bővíteni ízlését új borfajták kipróbálásával. De ne feledje, hogy a borok világa túlságosan hatalmas és változatos ahhoz, hogy csak arra szorítkozzon, amit szeret. Végső soron a szórakozás a különböző ízek és bortípusok felfedezésében és felfedezésében rejlik.
Amikor egy bort ételekkel párosít, ne feledje, hogy a különböző borok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Az étel súlya határozza meg, hogy milyen típusú bor illik hozzá a legjobban. Egy nehéz ételhez nehéz bor kell, míg egy könnyű ételhez könnyebb bor illik. És ne feledje, hogy az étel savai egyensúlyban legyenek a bor savasságával. Ha megvan a megfelelő egyensúly, az étel és a bor együtt nagyszerű ízű lesz.
Míg egy édes bor ideális egy desszerthez, addig egy pikáns bort érdemes pikáns ételhez párosítani. Néhány nem száraz bor tökéletes lesz ugyanehhez az ételhez. Akár egy chardonnay-t, akár egy sauvignon blanc-t keres, a kettőnek ki kell egészítenie egymást. Ha nem biztos benne, hogy melyik bortípus illik a legjobban az ételhez, próbálja meg a kettőt párosítani, hogy nagyszerű kombinációt alkosson.
A nagyszerű párosítás kulcsa, hogy ne félj attól, amit nem tudsz egy borról. Teljesen rendben van, ha egy vörösbort fehérrel, vagy egy fehérbort vörössel párosítasz. Sőt, ha bizonytalan vagy abban, hogyan párosíts egy adott bort egy adott étellel, akkor is próbáld ki. A kombináció valószínűleg a legjobb választás.