Olajsütő, a konyha nagy csodája

Az olajsütők -eredeti nevén fritőz- olyan elektromos berendezések, amelyekben könnyen lehet bő olajban sütni.
Olajsütő, a konyha nagy csodája

Könnyen kezelhető gépek, magas falú, biztonságos, jó fogyasztással és számos kedvező tulajdonsággal. Spórolásra alkalmas tulajdonsággal rendelkeznek, a bő olajat újra felhasználhatóvá teszi, gyors sütési ideje és könnyed hordozhatósága miatt kedvelik igazán. A legfontosabb tulajdonságuk azonban az, hogy egyenletesen és alaposan lehet velük sütni, viszonylag rövid időn belül.

Az olajsütő előnyei

Általában az olajjal való sütéshez lábast vagy serpenyőt használnak, azonban az olajsütő praktikusabb, és használhatóbb náluk. Az ételeket teljesen ellepi az olaj, így jobban, egyenletesebben átsülnek, és rövidebb idő alatt. Biztonsági okokból is előnyösebb az olajsütő használata, hiszen az olajat balesetmentesen tárolják és jól zárható tetővel is rendelkeznek.

Serpenyőben az olaj, miután hamar megég, nem lehet többször felhasználni. Az olajsütőben az állítható hőfok miatt, többször is süthetünk ugyanazzal az olajjal, ráadásul a sütés minimális olaj szaggal jár csak.

Természetesen azért hátránya is van az olajsütőknek, nem lehet benne pirítani, ha nem lehet szétszedni az olajsütőt nagyon nehéz tisztítani, nagyobb helyet foglalnak el serpenyőnél a konyhában.

Ha lábasban készítünk ételt, nagyobb mennyiséget is lehet készíteni benne, mint az olajsütőben, viszont ha nagyobb az olajsütő, akkor a kevesebb ételt is sok olajban tudunk csak elkészíteni. Kisebb családnak nem igazán praktikus az olajsütő.

Milyen olajsütőt válasszunk?

Rengeteg olajsütő közül lehet választani, ha be akarunk szerezni egyet, az egyszerűtől az extra készülékekig minden megtalálható a kínálatban. A választás elsősorban attól függ, hogy mennyi ételt készítünk egyszerre, illetve, hogy mekkora összeget szánunk rá. Háromféle szintet különböztetünk meg az olajsütők vásárlásakor.

● Alapszint: az ide tartozó olajsütők az alapigényeknek felelnek meg, tökéletesek ha rántani vagy sütni szeretnénk benne. A legtöbb esetben 1-2 kg körüli kapacitással rendelkeznek, kivehető edénnyel és termosztáttal rendelkeznek.

● Középszint: az ide tartozó olajsütők nem csak az alap funkciókkal rendelkeznek hanem számos extrával is, amelyek kényelmesebbé teszik a használatukat.

Az alapfelszereltségen túl rendelkeznek forgókosárral, szagszűrővel, hőmérséklet kijelzővel, szabályozható termosztáttal, rozsdamentes acél kivitellel és ellenőrző ablakkal.

● Felsőszint: ide tartozik minden olyan olajsütő, amely a háziasszonyok álma, takarékos fogyasztású, kényelmes, gyors, praktikus, rengeteg extrával.

Használatuk egészségesebb, mint az egyszerűbb kivitelűeké, általában nagy kapacitásúak. Ezek a modellek rendelkeznek kivehető edénnyel, forgókosárral, üzemkész kijelzővel, időzíthető termosztáttal, cserélhető alkatrészekkel, tapadásmentes belsővel. Vannak mosogatógépben tisztítható kivitelűek is.

Olajsütők ipari felhasználásra beszerezhetők az Anvalor webáruházból, ahol számos féle és fajta egyéb nagykonyhai berendezés közül válogathatunk.

Összegezve

Az olajsütők megkönnyítik a háziasszonyok életét, kényelmesebben és gyorsabban lehet bennük sütni, az extra változatok még több segítséget jelentenek, amelyek kiválasztásának csak a pénztárcánk szabhat határt.

Kapcsolódó cikkek

A gránátalmát - Találtál a hűtőben 3 gránátalmát? Mutatjuk, hogy mit készíts belőle! – változatosan fel lehet használni.

Találtál a hűtőben 3 gránátalmát? Mutatjuk, hogy mit készíts belőle!

A gránátalma egyáltalán nem ismeretlen ma már hazánkban sem. Nagyon változatosan fel lehet használni, mutatjuk is, hogyan.

Főzőtábor vegánoknak is

Főzőtábor vegánoknak is

Ki ne szeretné, ha gyermekéből talpraesett, magát minden helyzetben feltaláló, ötleteit megvalósító felnőtt válna?

Az avokádó - Mit készíts az avokádóból, ha kezdő vagy? Turmixot és avokádókrémet! – nagyon egészséges.

Mit készíts az avokádóból, ha kezdő vagy? Turmixot és avokádókrémet!

Az avokádót egyre többen ismerik hazánkban is. Nagyon krémes, nagyon ízletes, és nagyon egészséges. Mutatjuk, hogy mit tudsz belőle elkészíteni, ha még kezdő szakács vagy!