Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése

Az étrendünkön mindig változtathatunk, akárhány évesek is vagyunk. Az egészséges táplálkozást soha nem késő elkezdeni. A télnek vége, így ideje az immunrendszert is kicsit megerősíteni, de az emberek általában, a téli hónapokban is odafigyelnek arra, hogy minél több olyan táplálékot vegyenek magukhoz, amelyek tápanyagokban gazdagok. A tápanyagok csoportjába tartoznak többek között a vitaminok, az ásványi anyagok és a mikrotápanyagok, amelyek elősegítik, hogy az immunfunkciók maximálisan és jól működjenek, azaz eredményesen vegyék fel a harcot a kórokozókkal szemben. Mivel erősíthetjük meg az immunrendszerünket? Mutatunk néhány ötletet!
Rajtunk is múlik - Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése -, hogy mennyire erős az immunrendszerünk.

A „szivárványétkezés”

Minél változatosabban étkezünk, és minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál egészségesebbé válhatunk. A zöldségek és a gyümölcsök tele vannak értékes tápanyagokkal és tavasszal már nagyobb a kínálat is, így érdemes minél többet fogyasztani ezekből a táplálékokból.

Milyen táplálékok és vitaminok segíthetnek?

Az immunrendszert azzal is megerősíthetjük, ha elegendő D-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztunk. Amennyiben van lehetőségünk, az udvaron is üldögéljünk kicsit a napsütésben, hiszen ennek hatására termelődik D-vitamin a szervezetünkben. Télen gyakran csökkenek, kiürülnek a D-vitaminraktáraink, így már kora tavasszal is sokat tehetünk annak érdekében, hogy feltöltsük a raktárainkat. A D-vitamin megtalálható még a tejben, a tejtermékekben és a gombában is.

A C-vitamin is aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Ez egy antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható, például a citrusfélékben, vagyis a narancsban, a citromban, a grapefruitban és a mandarinban. C-vitaminforrások továbbá a kivi, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, a homoktövis, de sok C-vitamin van még a spenótban, a brokkoliban, a kelkáposztában és az eperben is.

Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, amely szintén hatékony segítség lehet a fertőzések leküzdésében. Magas E-vitamintartalommal rendelkeznek a növényi olajok, a magvak és a diófélék.

Az A-vitamin szintén részt vesz a megfelelő immunműködésben. Az egyes karotinoidokban gazdag zöldségek azért is nagyon hasznosak a szervezet számára, mert ezek A-vitaminná alakulnak, amely antioxidánsként támogatja meg az immunrendszer működését. Karotinoidokban gazdag táplálék a sárgarépa, az édesburgonya és a tök.

A szelén is pozitívan hat az immunrendszer működésére. Többek között lassítja az olyan agresszív folyamatok létrejöttét és folyamát a szervezetben, mint a rákos sejtek képződése és elszaporodása. Többek között, a brazil dió tartalmaz sok szelént.

Cinkre is szüksége van az immunrendszerünknek. Mivel eredményesen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, így némileg az immunrendszer számára is védelmet nyújt, hiszen a szervezetben kialakuló kóros gyulladások, az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorolnak. Cinkforrások: osztriga, tenger gyümölcsei, magok, diófélék.

Kapcsolódó cikkek

Néhány étel segíthet - 5 étel, amely leszámol az ízületi gyulladással – az ízületi gyulladás megszüntetésében.

5 étel, amely leszámol az ízületi gyulladással

Az ízületi gyulladás nem csak fájdalmat okoz, hanem az ízületek merevvé válnak, ami megnehezíti a mozgást. A cikkben 5 olyan étel kerül felsorolásra, amelyek nagyon hatékonyak az ízületi gyulladás csökkentésében.

A szembetegség - A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein – segítője a lutein.

A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein

A lutein elsősorban az időskori szembetegségektől védhet meg bennünket. Amennyiben elegendő sötétzöld leveles zöldséget fogyasztunk, úgy a szervezetünk elegendő luteinhez jut. Mutatjuk, milyen előnyei vannak a luteinnek!

Az E-vitamin - 5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék – egy antioxidáns vitamin.

5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék

Az E-vitamin, egy antioxidáns, zsírban oldódó vitamin. Nem csak a bőrünket szépíti meg, de még az immunrendszerünk védelmét is ellátja. A cikkben, 5 olyan táplálékot mutatunk be, amelyek bővelkednek ebben a vitaminban.