Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése

Az étrendünkön mindig változtathatunk, akárhány évesek is vagyunk. Az egészséges táplálkozást soha nem késő elkezdeni. A télnek vége, így ideje az immunrendszert is kicsit megerősíteni, de az emberek általában, a téli hónapokban is odafigyelnek arra, hogy minél több olyan táplálékot vegyenek magukhoz, amelyek tápanyagokban gazdagok. A tápanyagok csoportjába tartoznak többek között a vitaminok, az ásványi anyagok és a mikrotápanyagok, amelyek elősegítik, hogy az immunfunkciók maximálisan és jól működjenek, azaz eredményesen vegyék fel a harcot a kórokozókkal szemben. Mivel erősíthetjük meg az immunrendszerünket? Mutatunk néhány ötletet!
Rajtunk is múlik - Egészséges táplálkozás és az immunrendszer erősítése -, hogy mennyire erős az immunrendszerünk.

A „szivárványétkezés”

Minél változatosabban étkezünk, és minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál egészségesebbé válhatunk. A zöldségek és a gyümölcsök tele vannak értékes tápanyagokkal és tavasszal már nagyobb a kínálat is, így érdemes minél többet fogyasztani ezekből a táplálékokból.

Milyen táplálékok és vitaminok segíthetnek?

Az immunrendszert azzal is megerősíthetjük, ha elegendő D-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztunk. Amennyiben van lehetőségünk, az udvaron is üldögéljünk kicsit a napsütésben, hiszen ennek hatására termelődik D-vitamin a szervezetünkben. Télen gyakran csökkenek, kiürülnek a D-vitaminraktáraink, így már kora tavasszal is sokat tehetünk annak érdekében, hogy feltöltsük a raktárainkat. A D-vitamin megtalálható még a tejben, a tejtermékekben és a gombában is.

A C-vitamin is aktívan részt vesz az immunrendszer erősítésében. Ez egy antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható, például a citrusfélékben, vagyis a narancsban, a citromban, a grapefruitban és a mandarinban. C-vitaminforrások továbbá a kivi, a paprika, a paradicsom, a csipkebogyó, a homoktövis, de sok C-vitamin van még a spenótban, a brokkoliban, a kelkáposztában és az eperben is.

Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, amely szintén hatékony segítség lehet a fertőzések leküzdésében. Magas E-vitamintartalommal rendelkeznek a növényi olajok, a magvak és a diófélék.

Az A-vitamin szintén részt vesz a megfelelő immunműködésben. Az egyes karotinoidokban gazdag zöldségek azért is nagyon hasznosak a szervezet számára, mert ezek A-vitaminná alakulnak, amely antioxidánsként támogatja meg az immunrendszer működését. Karotinoidokban gazdag táplálék a sárgarépa, az édesburgonya és a tök.

A szelén is pozitívan hat az immunrendszer működésére. Többek között lassítja az olyan agresszív folyamatok létrejöttét és folyamát a szervezetben, mint a rákos sejtek képződése és elszaporodása. Többek között, a brazil dió tartalmaz sok szelént.

Cinkre is szüksége van az immunrendszerünknek. Mivel eredményesen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, így némileg az immunrendszer számára is védelmet nyújt, hiszen a szervezetben kialakuló kóros gyulladások, az immunrendszer működésére is negatív hatást gyakorolnak. Cinkforrások: osztriga, tenger gyümölcsei, magok, diófélék.

Kapcsolódó cikkek

Sokféle betegségtől - A spirulina 8 áldásos hatása – óvhat meg bennünket.

A spirulina 5 áldásos hatása

A spirulina, szupertápláléknak is tekinthető, hiszen tele van olyan antioxidáns vegyületekkel, amelyek nagyon hatásosak lehetnek az oxidatív stressz leküzdésében. Emellett számos más, pozitív hatással is rendelkezik. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér egy nagyon hasznos gyógynövény, hiszen nem csak a stressz kellemetlen hatásait segíthet kivédeni, de még a depresszió kellemetlen tüneteit is csökkenti, illetve a kognitív funkciókra is pozitívan hat. Lássuk, miért is olyan hasznos még ez a

3 kiváló pedikűrös kezelés súlyos körömproblémákra

3 kiváló pedikűrös kezelés súlyos körömproblémákra

A pedikűrös szakma egyik legfontosabb kihívása, hogy mindig megtaláljuk a megoldást a különféle súlyos körömproblémákra, amelyek miatt hozzánk fordulnak pácienseink.