5 immuntámogató, E-vitaminban gazdag táplálék
1. Mandula
A mandula nagyon sok antioxidáns vitamint, azaz E-vitamint tartalmaz. A mandulát fogyaszthatjuk önmagában, de salátára szórva is. Sőt, még kenyérbe és péksüteménybe is belesüthetjük. Mindig a natúr mandulát részesítsük előnyben, ne pedig az ízesített, sózott változatot. A mandula rendszeres fogyasztásával lassíthatjuk az öregedési folyamatokat, különösen a bőr lesz szép attól, ha rendszeresen fogyasztunk mandulát. Egyébként a diófélék, vagy magvak bármelyikét is választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy sok E-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.
2. Avokádó
Az avokádó nem csak E-vitaminban gazdag, hanem kitűnő B- és K - vitaminforrás is. Az avokádó ezen kívül azért is nagyon hasznos, mint E-vitaminforrás, mivel sok telítetlen zsírt is tartalmaz, amely segíti ennek a vitaminnak a felszívódását. Az avokádót nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle salátát, de más zöldségek és gyümölcsök felhasználásával, turmixitalokat is.
3. Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek, mint a káposzta, a saláta, a spenót, vagy a brokkoli, szintén sok E-vitamint tartalmaznak. Ezek a zöldségek nem csak E-vitaminban, hanem A-, K- és C-vitaminban is gazdagok, amelyek többek között, az immunrendszer egészségét segítik elő. A legtöbb zöld leveles zöldség nyersen is fogyasztható. Amennyiben nem, akkor ügyelni kell, hogy csak roppanósan puhára főzzük, hogy a tápanyagok nagy része megmaradjon ezekben a táplálékokban.
4. Növényi olajok
A növényi olajok szintén bővelkednek ebben a vitaminban, így érdemes ezeket előnyben részesíteni sütés és főzés során. Ezeket az olajokat használhatjuk dresszingként is, amikor salátát készítünk. Például nagyon sok E-vitamint tartalmaz az olívaolaj, amely a mediterrán étkezés egyik alapvető hozzávalója.
5. Tenger gyümölcsei
A tenger gyümölcsei is bővelkednek E-vitaminban, különösen a garnélarák, amelyet nagyon ízletesen el lehet készíteni egy kevés növényi olaj, fokhagyma, zöldfűszer és citrom felhasználásával. A garnélarák az immunrendszer védelmét is ellátja, hiszen nem csak E-vitaminban gazdag, hanem D-vitaminban és szelénben is bővelkedik, amelyek mind-mind hozzájárulnak az immunfunkciók javulásához.