A karfiol jótékony hatásai

A karfiol, egy igazi táplálkozási erőmű az emberi szervezet számára, hiszen nem csak a táplálkozási profilja kiemelkedő, hanem az egészségre gyakorolt hatása is.
A karfiol jótékony hatásai

A karfiol, a keresztesvirágú család tagja. Nem csak fehér színben találkozhatunk ezzel a zöldséggel a piacon, hiszen lila és sárga színben is kapható. Kétségtelen, hogy az utóbbi években háttérbe szorult, mert az emberek a brokkolit részesítették előnyben. Pedig a karfiolnak is meglehetősen magas a tápanyagtartalma. Bővelkedik folátban, káliumban, foszforban, magnéziumban, kalciumban és számos vitaminban is. Ilyen például a K-vitamin és a C-vitamin. Egészségügyi előnyeit többek között ezeknek a tápanyagoknak és az antioxidánsainak köszönhetjük.

A karfiol tehát számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, így nem lenne szabad kihagynunk az étrendünkből. Nem mellesleg, nem egy nem drága és nehezen elkészíthető zöldségről van szó. A karfiol receptek segítenek, hogy minél többféleképpen elkészíthessük ezt az ízletes zöldséget.

Amennyiben rendszeresen kerül az étrendünkbe karfiol, az antimikrobiális előnyeit is kiélvezhetjük. A zöldség baktériumellenes hatásai is kiemelkedőek, elsősorban az E.coli és a Salmonella ellen nyújthat hathatós védelmet.

A zöldség, rákellenes előnyöket is kínál. Ezeket a pozitív hatásokat az olyan tápanyagainak köszönhetjük, mint C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, folát, béta-karotin, lutein, zeaxantin és a kéntartalmú vegyületeinek, az úgynevezett glükozinolátoknak, amelyek szulforafánná alakulnak.

A glükozinolátoknak számos pozitív hatása ismeretes. Védelmet jelentenek a sejtek károsodásával szemben, de a kutatási eredmények azt mutatják, hogy rákellenes, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

A karfiol K1-vitaminban is bővelkedik, amely többek között a kalcium-egyensúly szabályozásában is részt vesz, illetve az erős fogakat és csontozatot tudja biztosítani.

Magas C-vitamintartalma az egészséges immunválaszt segíti elő, azaz nagy szerepe van az immunvédelemben. Ez a vízben oldódó vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik. Segíti a kollagénképződést, biztosítja az erek egészségét és gyorsabb sebgyógyulásban is szerepe van.

A magas antioxidáns-tartalma csökkenti a szervezetben az oxidatív károsodás mértékét és a szabadgyökök számát. Ez azért lényeges, mivel az oxidatív stressz talaján jönnek létre a krónikus betegségek és a rákos megbetegedések.

A rostok, az egészséges táplálkozás olyan létfontosságú összetevői, amelyek a bélrendszerben található jótékony bélbaktériumokat táplálják. A rostbevitel csökkentheti a gyulladásos bélbetegségek és a székrekedés kockázatait.

A karfiol káliumtartalma hozzájárulhat a szervezet elektrolit-egyensúlyához is, amely tápanyag fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályozásában, az idegimpulzusok átvitelében és az izomösszehúzódásban.

Kapcsolódó cikkek

Sokféle betegségtől - A spirulina 8 áldásos hatása – óvhat meg bennünket.

A spirulina 5 áldásos hatása

A spirulina, szupertápláléknak is tekinthető, hiszen tele van olyan antioxidáns vegyületekkel, amelyek nagyon hatásosak lehetnek az oxidatív stressz leküzdésében. Emellett számos más, pozitív hatással is rendelkezik. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér csodás gyógyhatásai

Az aranygyökér egy nagyon hasznos gyógynövény, hiszen nem csak a stressz kellemetlen hatásait segíthet kivédeni, de még a depresszió kellemetlen tüneteit is csökkenti, illetve a kognitív funkciókra is pozitívan hat. Lássuk, miért is olyan hasznos még ez a

A szembetegség - A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein – segítője a lutein.

A sötétzöld leveles zöldségek és a lutein

A lutein elsősorban az időskori szembetegségektől védhet meg bennünket. Amennyiben elegendő sötétzöld leveles zöldséget fogyasztunk, úgy a szervezetünk elegendő luteinhez jut. Mutatjuk, milyen előnyei vannak a luteinnek!