A karfiol jótékony hatásai

A karfiol, egy igazi táplálkozási erőmű az emberi szervezet számára, hiszen nem csak a táplálkozási profilja kiemelkedő, hanem az egészségre gyakorolt hatása is.
A karfiol jótékony hatásai

A karfiol, a keresztesvirágú család tagja. Nem csak fehér színben találkozhatunk ezzel a zöldséggel a piacon, hiszen lila és sárga színben is kapható. Kétségtelen, hogy az utóbbi években háttérbe szorult, mert az emberek a brokkolit részesítették előnyben. Pedig a karfiolnak is meglehetősen magas a tápanyagtartalma. Bővelkedik folátban, káliumban, foszforban, magnéziumban, kalciumban és számos vitaminban is. Ilyen például a K-vitamin és a C-vitamin. Egészségügyi előnyeit többek között ezeknek a tápanyagoknak és az antioxidánsainak köszönhetjük.

A karfiol tehát számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, így nem lenne szabad kihagynunk az étrendünkből. Nem mellesleg, nem egy nem drága és nehezen elkészíthető zöldségről van szó. A karfiol receptek segítenek, hogy minél többféleképpen elkészíthessük ezt az ízletes zöldséget.

Amennyiben rendszeresen kerül az étrendünkbe karfiol, az antimikrobiális előnyeit is kiélvezhetjük. A zöldség baktériumellenes hatásai is kiemelkedőek, elsősorban az E.coli és a Salmonella ellen nyújthat hathatós védelmet.

A zöldség, rákellenes előnyöket is kínál. Ezeket a pozitív hatásokat az olyan tápanyagainak köszönhetjük, mint C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, folát, béta-karotin, lutein, zeaxantin és a kéntartalmú vegyületeinek, az úgynevezett glükozinolátoknak, amelyek szulforafánná alakulnak.

A glükozinolátoknak számos pozitív hatása ismeretes. Védelmet jelentenek a sejtek károsodásával szemben, de a kutatási eredmények azt mutatják, hogy rákellenes, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek.

A karfiol K1-vitaminban is bővelkedik, amely többek között a kalcium-egyensúly szabályozásában is részt vesz, illetve az erős fogakat és csontozatot tudja biztosítani.

Magas C-vitamintartalma az egészséges immunválaszt segíti elő, azaz nagy szerepe van az immunvédelemben. Ez a vízben oldódó vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik. Segíti a kollagénképződést, biztosítja az erek egészségét és gyorsabb sebgyógyulásban is szerepe van.

A magas antioxidáns-tartalma csökkenti a szervezetben az oxidatív károsodás mértékét és a szabadgyökök számát. Ez azért lényeges, mivel az oxidatív stressz talaján jönnek létre a krónikus betegségek és a rákos megbetegedések.

A rostok, az egészséges táplálkozás olyan létfontosságú összetevői, amelyek a bélrendszerben található jótékony bélbaktériumokat táplálják. A rostbevitel csökkentheti a gyulladásos bélbetegségek és a székrekedés kockázatait.

A karfiol káliumtartalma hozzájárulhat a szervezet elektrolit-egyensúlyához is, amely tápanyag fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályozásában, az idegimpulzusok átvitelében és az izomösszehúzódásban.

Kapcsolódó cikkek

Sokféle betegségtől - A spirulina 8 áldásos hatása – óvhat meg bennünket.

A spirulina 5 áldásos hatása

A spirulina, szupertápláléknak is tekinthető, hiszen tele van olyan antioxidáns vegyületekkel, amelyek nagyon hatásosak lehetnek az oxidatív stressz leküzdésében. Emellett számos más, pozitív hatással is rendelkezik. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

A táplálkozás is segít - Energia már reggel is- abban, hogy energikusak maradjunk.

Energia már reggel is

Bizonyára sokszor érezted már magad fáradtnak. Mit lehet tenni az energiahiánnyal szemben? Hogyan és milyen módon védekezhetünk a fáradtság ellen? A cikkben erre adunk válaszokat.

A karfiol jótékony hatásai

A karfiol jótékony hatásai

A keresztesvirágú karfiolnak magas a tápanyagtartalma, ennek köszönhetően az egészségre is számtalan pozitív hatást fejt ki.